کاربرد و اهداف مشاوره خانواده

کاربرد و هدف مشاوره خانواده چیست؟

مشاوره خانواده یکی از مهمترین شاخه های رشته روانشناسی است. اهمیت مشاوره خانواده از این جهت است که، می تواند به یک خانواده در جهت بهبود ارتباطات و حل تعارضات آن ها کمک بسیاری کند.

امروزه ممکن است در اطراف خود خانواده هایی را ببینیم که والدین با یکدیگر، والدین با فرزند خود و یا فرزند ها با یکدیگر در حال بحث و جدل هستند و نمیتوانند با هم ارتباط خوب و سازنده ای را برقرار کنند. 

در این صورت است که باید به یک مشاوره خانواده جهت پیدا کردن راه حلی کارآمد، مراجعه کنند. مراجعه به یک مشاوره خانواده یکی از اصل های اساسی است زیرا خانواده مهمترین بنیان یک جامعه به حساب می آید.

بنابراین ایجاد یک رابطه صمیمی و کار آمد بین اعضای خانواده جزو مهمترین هدف مشاوره خانواده است. 

ارتباط با مشاوران شیوا

برای ارتباط با مشاوران شیوا و رزرو وقت برای مراجعه به کلینیک روانشناسی شیوا، می توانید بر روی آیکون بالا کلیک کنید.

هدف مشاوره خانواده در شیوا

مشاوره خانواده (خانواده درمانی)

خانواده درمانی یا همان مشاوره خانواده، یکی از درمان های کوتاه مدت است که اعضای خانواده و یا اعضایی که با یکدیگر مشکل و اختلاف دارند، در جلسه مشاوره حضور می یابند.

مشاوره خانواده ابتدا با پرسش سوال های متنوع سعی می کند اطلاعات کامل و جامعی را به دست بیاورد. بعد از کسب اطلاعات مورد نیاز برنامه درمانی مخصوص آن خانواده را به کار می گیرد. 

در اصل برنامه درمانی و هدف مشاوره خانواده برای هر خانواده ای متفاوت با دیگری است. این تفاوت به دلیل وجود تعارضات مختلف در هر خانواده است. در این مورد حتی وجود تعارضات بین هر فرد برای مثال بین والدین و فرزند، بین فرزند با فرزند و یا بین والدین می تواند تغییر و تاثیر زیادی بر برنامه درمانی مشاور بگذارد.

ما در این مقاله قصد داریم، هدف و کاربرد مشاوره خانواده به طور کامل توضیح دهیم. برای آشنایی با هدف مشاوره خانواده میتوانید در ادامه با ما همراه باشید.

برای آشنایی کامل با مشاوره خانواده می توانید بر روی لینک کلیک کنید.

هدف مشاوره خانواده چیست؟

همانطور که در قسمت بالا توضیح دادیم، هدف مشاوره خانواده برای هر خانواده ای می تواند متفاوت باشد. ولی به طور کلی می توان ابتدا کارکرد مشاوره خانواده را این گونه شرح داد:

پرداختن به مسائل روانی

بررسی رفتار افراد

بررسی روابط عاطفی

با توجه به مراحل بالا، هدف مشاوره خانواده می تواند شامل موارد زیر باشد:

تقویت رفتار حل مسئله بین اعضای خانواده

بهبود ارتباطات بین اعضا

افزایش حس همدلی در خانواده

آسیب شناسی خانواده

برای نظم بخشیدن به جهان، ابتدا باید ملت را به نظم درآوریم. برای نظم بخشیدن به ملت، ابتدا باید خانواده را مرتب کنیم. برای نظم دادن به خانواده ، ابتدا باید زندگی شخصی خود را پرورش دهیم. برای پرورش زندگی شخصی ابتدا باید قلب خود را درست کنیم. “

کتاب کنفوسیوس

  1. به طور کلی هدف مشاوره خانواده این است که یک خانواده برای درمان هرگونه مشکل روحی، روانی و عاطفی که باعث متزلزل شدن پایه های یک خانواده شده، را درمان کند.
  2. هدایت تمام اعضای خانواده به سمت دستیابی به یک زندگی سالم تر 
  3. کمک به افراد برای بهبود ارتباطات خود
  4. تلاش برای حل مشکلات خانوادگی 
  5. آموزش توان درک و مدیریت شرایط خانواده به اعضا

هدف مشاوره خانواده، به مشکلات موجود در یک خانواده بستگی دارد. این مشکلات می تواند به شکل زیر باشند:

  1. وقتی یکی از اعضا به اسکیزوفرنی مبتلا است. هدف مشاوره خانواده، کمک به اعضای خانواده برای درک بهتر این اختلال و آموزش های لازم در جهت مقابله به این اختلال است.
  2. وجود مشکلات ناشی از مرز های بین نسلی. هدف مشاوره خانواده، بهبود ارتباطات اعضا و تعیین مرزهای سالم است.
  3. هنگامی که اعضای خانواده دارای برخی اعتقادات مذهبی و نژادی هستند. هدف مشاوره خانواده در مقابل چنین مشکلاتی کمک به درک بیشتر اعضا نسبت به یکدیگر است.
مهم ترین اهداف مشاوره خانواده

مزایا و کاربرد مشاوره خانواده

همانطور که گفتیم، هدف مشاوره خانواده برای هر خانواده ای می تواند متفاوت باشد، از این رو کاربرد مشاوره خانواده نیز می تواند متفاوت باشد. از جمله این کاربرد ها به شرح زیر است:

ایجاد مرزهای سالم بین اعضای خانواده

بهبود ارتباطات اعضا

تعیین نقش افراد در خانواده

بهبود پویایی و روابط خانوادگی سالم

آموزش روش هایی برای مقابله با یکدیگر

بهبود توانایی حل مشکلات در خانواده

برخی از کاربرد های مشاوره خانواده می تواند شامل موارد بالا باشد. مواردی که در قسمت بالا ذکر کردیم، یکی از ضروری ترین مسائلی است که باید برای فرا گرفتن آن ها وقت گذاشت و برای آموزش آن ها تلاش کرد. 

در چه مواردی می توان به مشاوره خانواده مراجعه کرد؟

در صورت وجود اختلالات رفتاری در رفتار یکی از اعضا

اعتیاد به مواد مخدر

داشتن رفتار توهین آمیز نسبت به یکدیگر

در صورت وجود مشکلات روانی

در چه مواردی می توان به مشاوره خانواده مراجعه کرد؟

گاهی تعارضات و اختلافاتی که بین اعضای یک خانواده، به دلیل وجود اختلالات در روان و رفتار یکی از اعضا است و به دنبال این موضوع، در اکثر مواقع درمان تنها آن فرد می تواند بسیاری از مشکلات موجود در یک خانواده به طور کلی از بین رود.

چرا مشاوره خانواده می تواند برای خانواده ها مفید باشد؟

مشکلات موجود در خانواده می تواند بر تمام زمینه های زندگی اعضای تاثیر بسیاری بگذارد. به طوری که وجود مشکلات در خانواده می تواند تعامل هر یک از اعضای خانواده را در محل کار، مدرسه و ..  با مشکل مواجه کند. 

با توجه به تحقیقاتی که در زمینه هدف مشاوره خانواده صورت گرفته، بسیاری از خانواده مراجعه به یک مشاوره خانواده را بسیار مهم تلقی می کنند. از نظر خانواده ها مشاور می تواند از نظر موارد زیر مفید باشد:

ایجاد یک رابطه سالم و عملکردی پس از طلاق

  • وقتی خانواده ای مشکل در برقراری ارتباط یا بیان احساسات نسبت به یکدیگر دارند.
  • حل درگیری بین خواهر و برادر
  • فرزندپروری ناسازگار
  • حل مشکلات زناشویی
چرا مشاوره خانواده می تواند برای خانواده ها مفید باشد؟
  • کمک به سازگاری یک خانواده با یک تغییر عمده
  • برخورد با بیماری مزمن یا مرگ در خانواده
  • حل مشکلات رفتاری کودک و نوجوان
  • حل اختلاف نظرها در زمینه مالی

انواع مشاوره خانواده

همانطور که در مطالب بالا گفتیم، ممکن است تعارضات بین افراد مختلفی در یک خانواده وجود داشته باشد. از این رو هدف مشاوره خانواده و انواع آن متنوع است:

خانواده درمانی کاربردی

هدف مشاوره خانواده در خانواده درمانی کاربردی، درمان خانواده هایی است که با فرزند خود مشکلات پیچیده احساسی و یا رفتاری دارند.

مشاوره خانواده در این درمان به خانواده ها راهکار های مقابله ای را با کودک و نوجوان خود را می آموزد. از این رو عملکرد خانواده به طور چشمگیری افزایش می یابد.

خانواده درمانی چند سیستمی

هدف مشاوره خانواده از این درمان برطرف کردن مشکلات رفتاری و عاطفی کودکان یا نوجوانان در خانواده است.

مشاور در درمان چند سیستمی، بر مسائل وسیع تری از رفتار کودک تمرکز می کند. در این درمان ممکن است مشاوره بر تعاملات کودک در مدرسه و سایر مکان های اجتماعی توجه بسیاری کند و در صورت مشکل بر بهبود تعاملات آن بپردازد.

مهم ترین اهداف مشاوره خانواده

خانواده درمانی بین نسلی

در بسیاری از خانواده ها مشکلات بین نسل ها که اغلب بین والدین و فرزندان است به چشم می خورد. بنابراین هدف مشاوره خانواده در درمان بین نسلی ایجاد تعاملات سازنده بین فرزند و والدین است.

درمان خانواده استراتژیک

یکی دیگر از روش های خانواده درمانی، خانواده درمانی استراتژیک است. هدف مشاوره خانواده در این درمان، ایجاد تغییراتی در الگوی تعامل بین اعضای یک خانواده است.

درمان ساختاری خانواده

درمان ساختاری یکی دیگر از درمان های بسیار کارآمد در خانواده درمانی است. هدف مشاوره خانواده در این درمان، حل مشکلات ناشی از ساختار خانواده است. در اصل مشاوره خانواده با چیدن یک برنامه کارآمد و متعادل و ایجاد اعتماد بین اعضای خانواده، می توان کمک بسیاری کند.



دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

اسکرول به بالا